30. november 2008

Julebordsesongen

Det var et markant skille torsdag for to uker siden. Da steg lydnivået i oslo sentrum, og man begynte julebordsesongen 2008. Man kan høre det på vei hjem fra jobben på torsdager og fredager. Det er lov å skralle høyt, synge lystige sanger i lag og hilse på ukjente tilfeldig forbipasserende folk med morsomheter. 

Hva er det som går av oss nordmenn når julen skal ringes inn? Plutselig er det lov til å ta´n helt ut og gjøre det man ellers holder seg for god til resten av året. Det er tradisjon å drikke seg kanakas og være ufyselig. Hvor kommer denne tradisjonen fra? Og hvorfor beholder vi den?

Fredag var jeg på Statholderens krostue. Forøvrig utrolig god mat og service. Men jeg er så utrolig glad for at jeg ikke er betjening på julebord. Makan til slibrige morsomheter, menn som skal lire av seg den ene morsomheten etter den andre, og konstant masing om mer akevitt og øl. Jeg tror ikke jeg hadde gjort meg som betjening da nei. 

Så nå høres jeg kanskje ut som en festbrems.. Høres prippen og finslig ut.. Men jeg tror jeg drøyer med restaurantbesøkene til Januar. Da er vel ting tilbake til normalen. Det er ikke lov til å rope på betjeningen etter øl og akevitt. Morsomhetene sitter lenger inne og lydnivået er betraktelig lavere.. Jeg gleder meg litt til 2009 kjenner jeg..

28. november 2008

Hei hei med snorkel på snei



Hvis ikke denne damen får plass på synkronsvømmingslaget, så vet ikke jeg...

26. november 2008

Tilbake til tenårene

Den siste tiden har jeg fått en noe mer fysisk barnslig humor. Jeg ler av de enkleste kroppslige morsomheter. Og denne er jo en klassiker:

24. november 2008

Der deutche jantelov

Hvis tysken i overskriften er feilstavet er det bare å beklage. Jeg verken snakker eller skriver tysk - men jeg er ganske god på tøyse-tysk. Der er ikke staving så viktig.

Men over til tema; tema i dag er en breial trønder, enn litt bitter deutshe ski- laufer og uttalelser som "Kæm e kongen?"

Northug hadde igjen et godt løp i helgen, og på særdeles breialt vis ropte han ut "Kæm e kongen?" Han hadde akkurat slått resten av verdenseliten i stafettspurt. Og når man slår resten av verdens beste i en spurt da ser jeg ingen grunn til å være dempet og moderert i uttalelsene. 

Men dette synes ikke der deutsche ski- laufer Axel Teichman noe om og fortalt til avisene at han ikke synes at Northug var noe god, han er en juksemaker og ikke best i det hele tatt. Litt bitter deutsche ski-laufer der altså.

Hvis Northug hadde vært italiener hadde sikkert vi nordmenn synes at han var fryktelig ille, men nå har det seg slik at Northug er norsk - og han er noe så sjelden som en fargerik norsk skiløper. Man kommer ikke bort i fra at Ulvang, Dæhlie, Alsgaard og de andre sære guttta har gått fort på ski, men noen fargeklatter har de aldri vært. De har blitt framelsket som nasjonalhelter, og de har prøvd å være artige og vært ute på tur med Arne H og B. Men det har aldri vært noe så unorskt som den fantastisk sjølgode nord- trønderen fra Mosvik. 

Jeg er ikke så veldig glad i sjølgode trøndere a la Børge Brende... Men en så ekte idrettsglede som Petter Northug viser - å gud jeg hadde gitt mye for å kunne juble som han. Jeg blir jo i godt humør bare av å tenke på alt det han har sagt i ekstase over egne prestasjoner. 

Jeg er enig med Axel Teichman i at Petter Northug ikke er den beste herreløperen for tiden. Og det tror jeg nok Petter Northug også mener... Men når det kommer til en spurt.. og Northug ikke setter staven mellom sine egne ski.. Da er han en av de beste, om ikke den beste. Og hvordan han feirer det... Det er han helt klart best på.. 

Jeg hater snakk om arbeidsoppgaver, en kamp av gangen, jeg hadde gode ski bla bla bla... Det har vi jo hørt 70.000 ganger før.. Gi meg heller BARNESKIRENN! Who´s the man? I´m the man! Og en karsk i badstua.. Northug er kul!

Battle at Kruger

For de som har åtte minutter, er denne snutten vel verdt å bruke tid på. Videoen er kåret til "Best Eyewitness Video" på YouTube.

20. november 2008

Mammografi

Et annet tema fra årets første julebord var mammografi. Ja, disse julebordene tar jo ofte snodige vendinger. I fjor snakket vi mye om klamydia fra Borregaard- pipene. I år var det mammografi og mammografi- bussen som var den store snakkisen. 

Forløpet til denne diskusjonen var aftenposten.no sin artikkel Tenker ikke på sykdommen når de sjekkes. Det var vel ikke så mye artikkelen som var hovedtema, men artikkelens bruk av illustrasjonsfoto som var brent seg inn på hjernen til visse mannlige deltagere.

Og jeg må være enig. Katrine Nordli har fått til et blinkskudd som setter seg litt fast i minne. 

19. november 2008

Kulturforskjeller

På sesongens første julebord ble jeg sittende å diskutere verdensproblemer med noen kompiser av min kjære. Som ekte blåruss er de jo konservative og litt redde for "nye" ting. Denne gangen handlet diskusjonen om skolevesenet. Ingenting var jo som før. Man har ikke klasser, man har ikke klasseforstander og man har ikke Kristendom.

Ingen av disse tingene er noe jeg synes man trenger for å lykkes i livet, men vi var enige om at vi var uenige om denne Kristendommen. For jeg synes det er helt greit at vi i 2008 lærer like mye om Buddha, Allah og de andre profetene/gudene. I dagens samfunn er det mye viktigere at vi lærer oss litt om alle naboene våre enn at vi tviholder på 100% om Jesus og de. Det samme gjelder de andre trosretningene, de kan få litt Jesus, litt Allah og en god dose livssyn og etikk. Men der var vi altså enige om at vi var uenige.

- Jammen det er tradisjonen vår. Det er der vi kommer fra.

Ja, det er jo forsåvidt greit at Norge er bygd på kristne verdier og tradisjon. Men vi er jo ikke så veldig kristne egentlig. Våre verdier og tradisjoner kan jo like gjerne være bygd på en annen religion eller trosretning som mener at du ikke skal slå i hjel, lyve og stjele, og at man skal hedre sin mor og far. Som jo stort sett er alle.

Når man reiser rundt i den store verden, som for eksempel til Faroens rike der jeg har sola meg de siste ukene, så er det mye viktigere at jeg vet hvordan jeg skal respektere vertskapet enn å vite hvor jeg kommer fra. 90 % av egyptere er muslimer, hvordan kan jeg oppføre meg slik at de ikke er støtt av min oppførsel. Akkurat som vi forventer at beøskende til oss ikke støter oss når de kommer til Norge.

Jeg tror det er bra at Kristendommen fra 20 år tilbake har videreutviklet seg til KRL og nå til RLE... Religion, livssyn og etikk.

4. november 2008

Min alt inkluderte verden

Jeg har kun seks minutter igjen av min times lille tur på internetten for 70 Egyptisk pund, så det kan hende at dette innlegget ikke blir helt renskrevet.. Men jeg tenkte at jeg måtte jo dele litt fra min alt inkluderte verden.

Her på Carribean resort hotel...som helt korrekt ligger i ... ja ... Egypt... så har vi alt inkludert. Her har vi Boris - den litt plumpe russeren som bader i undikken, vi har Bosse 1 og 2 som er mine svenske grannar.. De snakker høgt og drikker en liten "stenkare" nå og da tror jeg. Bosse 1 har også en jättesnygg "Formel 1 Hawaii skjorte" som han bruker daglig.. Alt dette er innkludert i prisen.

For her på Carribean Resort Hotel er det et mangfold selv FN og Norway Cup ville vært misunnelig på. Her har vi folk i Speedo til lunsj... ja kun Speedo. Her har vi små og store.. tykke og tynne... øst og vest er ikke fiender... Og alle - ja alle har de speedo.

Vertskapet har kun en "ice-breaker" og det er "Where are you from?"... Eller de gjetter... Jeg lurer egentlig på hva som er "værst"... Polish? Russian? English? Tsjeck?

Vel.. Det var alt jeg rakk..