30. desember 2008

Økologisk mat

I morges hørte jeg på et gammelt morgenkåseri som Niels Chr Geelmuyden hadde 4 nov om økologisk mat og mineralinnholdet i matvarer. Først tenkte jeg på hvilke grupper Geelmuyden fikk betalt fra for å snakke så varmt om økologisk mat, men så ble jeg faktisk interessert i temaet.

For meg så har økolgisk mat vært en koselig idè som hippies i gule hus på landet driver med.. sammen med fair-trade, tøybleier og krig og fred og sånn. Når jeg har spurt disse "hippiene" om hva som er bra med økologiske produkter så har de fleste svarene vært vage og inneholdt "smaker bedre" og "er bedre for deg". Så har jeg slått meg til ro med at jeg som ikke kjenner forskjellen på en gulrot og en økologisk gulrot - jeg kan kjøpe den billigste gulroten - altså den uten økologisk foran.

Men tilbake til Geelmuyden. Han setter fingern på konsekvensene av å bruke kunstgjødsel istedenfor vanlig godt gammeldags jordbruk på den økologiske måten. Det viser seg nemlig at det nesten ikke finnes magnesium igjen i gulrøttene, brokkoli inneholder kun 1/4 del av opprinnelig mengde kalsium og epler har i gjennomsnitt mistet 80 % av sitt C-vitamininnhold de siste 10 årene. Hvorfor er det ingen av hippiene som har fortalt meg dette???

En av mine grunntanker når det gjelder mat er at hvis man spiser sunt, mye frukt og grønt og et fiskestykke i ny og ne, så får man i seg de mineraler og vitaminer som man trenger. Dette har fungerte i årtier og jeg trenger ikke små kapsler med omega 3, ester C, ginseng og hva ikke min kjære popper i seg om morgen.

Men så kommer altså Niels Chr og sier at for 10 år siden så fikk man i seg fem ganger så mange C-vitaminer i et eple. Jeg ser at noen av mine grunntanker må revurderes. Enten så må jeg hive meg på "pillekjøret" til min kjære, ellers ser jeg meg nødt til å bli en hippie gitt.

Peace and Love for the new year!

Barna i Afrika

Før jul donerte jeg litt penger til "barna i Afrika". Nå er det en glede og se at flere gjør det samme..

Linni Meister synger for Afrika.



Gud så flaut...

27. desember 2008

Jule-agurken er kommet

Om sommeren snakker man om agurktid... Ingenting skjer og avisene er fyllt "til randen" med ja... ingenting.. Men jule-agurken er nok også et begrep man må innføre. Hvem er det egentlig som kjøper avisa 3.juledag? Er du en av de som leser om Rimi-Hagens slankekur? Eller om at dattern til en gammel fopallspiller er norges best kledde?

Nei da er det bedre med en rødvinsflaske, soffaen og..... zzzz litt søvn...

22. desember 2008

Hvilken godtepose har du?

Jeg har hatt en strålende helg med mye sosial omgang. Fredag var det tapas hos lille Mongo og lørdag var det årlig sladder-treff med Bekkelagsjentene. Begge deler var veldig veldig koselig og får meg til å tenke at jeg er meget privilligert som har så mange gode venninner som jeg ler høyt og inderlig med. 

Hos Lille Mango... Mango??? hehe.. den var ny... Mongo... på fredag kom det frem en pose med skum-godtis... 

- Å ja.. sa Lille Mongo. Det posen er god. Det beste er at det ikke er noen dårlige biter i den. Alle bitene er gode. Det er ingen biter som ligger igjen til slutt som man spiser kun når alt det andre er borte.. 

Og når jeg satt der i min lille Asbjørn-rødvinsrus borti i vinduskroken så tenkte jeg... Min venninnegjeng er også en samling biter skum-godtis. Her er alle gode, og jeg ville ikke bytte bort noen av de. 

Jeg vet ikke om det er en god metafor, men det føltes i hvert fall sånn ut da.. :-) 

19. desember 2008

Facebook og hva man deler med hele verden

Da jeg gikk på universitetet så hadde vi en gutt/mann som alltid hadde med kamera på fest - alle visste hvem han var og alle skygget banen når han dro fram kamera sitt. Vi kalte ham bare ferdsskrivern. Og hvis det var noen dårlige bilder på rullen - ja for det var jo film i kamera på den tiden - så ble de undratt offentligheten.

Ikke ble det scannet noe særlig og lagt ut på internetten heller.. Et av de få hederlige unntakene er bilder fra Januar 1998 - da jeg debuterte på fest med NTNUI Dragvoll Håndball med 80-talls fest:


Men dette er jo 10 år siden, og mye har skjedd siden da. Vi har fått mobiltelefon, vi har fått digitalt kamera, vi har fått mobiltelefon med digitalt kamera.. Vi har fått mobiltelefon med kamera og internett.. Og ikke minst vi har fått facebook.. Så nå ligger alt til rette for at du kan fiske opp mobilen, ta et bilde og vips så kan du legge det ut på facebook slik at alle kan se hva du holder på med til en hver tid.

Min første mobiltelefon hadde ikke kamera, ikke fargdisplay, ei heller internett... men jeg lastet ned en liten logo der det sto: "HUSK: Ikke bruk i fylla". Når man ser hva som ligger på facebook i dag så kan det nok være på tide å formane til litt mer edruelighet...


Trenger man egentlig å legge ut ultralydbilde av magen sin? Og er det kanskje litt dumt om en fremtidig arbeidsgiver ser deg liggende i en sandkasse uten benklær drikkende fra en rødvinsflaske.

Så til alle dere som har med kamera overalt og som bruker Facebook som deres egen scrapbook. Tenk deg om før du laster opp livet ditt på internetten... evnt ikke havn i sandkassa uten benklær drikkende fra en rødvinsflaske :-)

16. desember 2008

Bob du lyver

Gikk til jobben i regnet i dag og hørte på Bob Marley..

I can see clearly now, the rain is gone,
I can see all obstacles in my way
Gone are the dark clouds that had me blind
It’s gonna be a bright (bright), bright (bright)
Sun-Shiny day.

Jeg tror ikke det Bob....

13. desember 2008

Pølser..

Tror nesten jeg må gå mot mine prinsipper og kjøpe noen sunne pølser etter denne fantastiske reklamen...



11. desember 2008

Måling av vitale kroppsdeler

I dag var det klart for håndball og grøt med jentene. Det er alltid koselig når jentene kommer innom og sprer glede i heimen. 

Som den strikkern jeg er så ligger det jo alltid litt forskjellig strødd. Denne gangen var det målbåndet som fikk oppmerksomheten. 

Vanligvis når jenter samles så er det kanskje livvidde som blir målt og muligens også vurdert. Men ikke med denne gjengen. 

Følgende ble befestet. Gylingen og Fining er tjukkest i hue på hele 59 cm! Lille mongo, gardsfrua og engelen var opp til flere cm kortere i hue. 

Jaja.. man har det ikke mer morro enn man lager sjøl 

8. desember 2008

De frivillige barnfrie

Aftenposten har i dag en artikkel om "de frivillige barnfrie". Merk ordet "barnfrie" ikke "barnløse".

En ganske bra artikkel. Og det viser seg, når man ser på antall kommentarer, at det er et ganske mange som har meninger om dette tema. Jeg har jo også mine :-)

Her er noen av mine favorittkommentarer:
"Denne artikkelen nevner ikke de samfunnsøkonomiske konsekvensene av å ikke få barn. Det fødes for få barn i Norge. Dette er et veldig viktig aspekt som burde vært tatt med i artikkelen."

"Derimot så er det også slik at man ikke bare setter et barn til verden, men også en ny fremtidig skatte og avgiftsbetaler vi er helt avhengige av for at samfunnet skal fungere. "

De som da ikke ønsker barn, burde i grunn betale høyere skatt. Tenk også på at dere sparer et sted rundt 1,5 mill per barn til det er voksent. (fratrukket støtteordninger for barnefamiler).

Hvis jeg noen gang skal velge å prøve å få barn, så er det neppe på grunn av de samfunnsøkonomiske konsekvensene eller at jeg føder en ny skattebetaler som står øverst på lista. Men takk for tipset.

5. desember 2008

Slik data vettu

Fikk en fredagse-post av en venninne der det var listet opp mange gode telefoner som man har tatt i mot på kundesupport rundt omkring i verdens data- bedrifter.

Min favoritt var denne:

Kunden til Hewlett Packardsupporten: Min laserskriver fungerer ikke.

Supporten: Hvilken modell har du?

Kunden: Det er en Hewlett Packard.

Supporten: Jo, jeg forstår det. Er det en svarthvit skriver?

Kunden: Nei, den er beige

4. desember 2008

Uhell gitt


Vg.no melder at P4 programlederen Michal Andreassen er på sykehus etter at han ble overtalt av Jan Thomas til å ta botox... Det må man vel si er et realt uhell.

Michael Andreassen ble utfordret av Jan Thomas til å leve litt mer som Jan Thomas. Når man har sett ansiktet til Jan Thomas, så virker ikke det akkurat attraktivt på meg.. Men det er kanskje anderledes med litt forfengelig menn.

I en kommentar har Jan Thomas følgende å si:
- Dette er forferdelig tragisk, og jeg ønsker Michael alt vel.

Det som er forferdelig tragisk er vel at menn i sin beste alder går med på å få botox og restylane inn i et naturlig ansikt av en mann som i beste fall ser ut som en glasert Ken- dukke.

Nei takke meg til naturlig skjønnhet..