30. januar 2009

Pirate Bay og fildeling

vg.no melder at Pirate Bay kneler fordi det er så mange som deler filer via fildelingsserveren. Artikkelen i seg selv har ikke noe stor nyhetsverdi, men det som er morsomt å lese er kommentarene. Norske nordmenn fra Norge er jo så fryktelig skeptisk. Istedenfor å utforske nye ting og snu noe skremmende til sin egen fordel, så velger vi å skjelle ut de som står for inovasjonen. For fildeling via torrents er virkelig en viktig inovasjon. Pirate Bay har 15-20 millioner brukere til en hver tid!

Mange har sett reklamen der man sidestiller fildeling med å gå inn i en butikk å stjele en veske. Jeg må vel innrømme at jeg deler litt på filer en gang i mellom, men jeg går ikke inn i en butikk og stjeler. Jeg skal prøve å forklare det jeg mener er forskjellen. Jeg mener nøkkelen ligger i ordet "deling".

Jeg kan ta opp en tv-serie på video, for så å dele denne videokasetten med venninner og familie. Det er vel neppe noen som ser på det som stjeling lenger, men det er heller ikke så mange som har VHS maskin :-). Med fildeling så gjør du stort sett det samme, forskjellen er at man deler fila som erstatter VHS-kasettenikke bare med venninner og familie . Teknologien gjør det mulig at jeg kan dele min tv-serie med folk i USA, India og Brasil.

Så kan man argumentere med at man deler filer som er ulovlig - som Max Manus filmen som ble filmet et sted på en kino for så å bli lagt ut og "delt".

Men tilbake til poenget. Istedenfor å lage gode alternativer så prøver man å bekjempe utviklingen. Selv om man har sett om og om igjen at det ikke nytter, så er det noe som sitter langt inne i sjela hos oss nordmenn. Vi skal ikke skøyte på ski, vi skal hoppe på ski på gamle måten ja.

Film- og musikkbransjen hyler på at man skal forby piratebay. De skjønner jo ikke hva de kjemper i mot. I fildelingens barndom var det Napster man kjempet mot. Man ville forby Napster og det skulle bekjempe problemet med fildeling. Man klarte gjennom en domstol i USA å forby måten de gjorde det på... men ut i fra Napster er det kommet et titalls nye lignende teknologier. Og slik vil det fortsette...

Så moralen i historien er; Internett er kommet for å bli. Å bekjempe internetten er noe tøysete, bruk heller internetten til din fordel!

25. januar 2009

Litt ungdomsskole genetikk

En av mine beste venninner er matte og naturfagslærer. Hun er en av de som liker fagene sine. Hun koser seg når det kommer en ny fagbok, og sender over "kule mattestykker" med jevne mellomrom.

I dag fikk jeg en link til "Litt genetikk på en søndag". Ganske kult egentlig.

Engelen er selvfølgelig en ener?

23. januar 2009

Nære men akk så langt i fra

Min kjære og jeg er av den typen som liker quiz, vi liker spørsmålsbøker og lærer mye av Oslo quiz i Aften. Men min kjære har en entusiastisk stil som noen ganger ender ut i høye latterbrøl fra engelen fordi han er nære men akk så lang i fra.

Engelen fikk en spørrebok til jul med tema "I Rampelyset - Kultur og underholdningsquiz". Altså den rosa tårtan i TP. Engelen og hennes kjære er jo ikke akkurat veldig stø på denne kategorien, men underholdning det står vi for.

Et av temaene fredag kveld var "Barnesanger", og som det sto i teksten; Her kan det være morsomt hvis man synger svarene. Og ja det var morsomt... for nære men akk så langt i fra slo ut i full blomst....

Prøv å synge på Kaptein Sortebill.... Når var han fra... Jeg er kaptein sortebill fra femtenhundreogførti... nei... nannannana... fra femtenhundreogatten.... nei..nanannananana fra femtenhundreognitti... neida... fjorten var det...

Videre gikk over på Tuppen og Lillemor.. I andre vers truer Lillemor med at tuppen ikke får skli på???? Her vi var innom.. "Du får ikke skli på sklia vårres mer"... hvor vi var over på "Du fåkke skli noe mer i våres trapp!!"... men igjen.. Det var nære.. men det var kjellerlemmen.

Videre var vi over på at det bodde en baker i Østre Aker... men hva bakte han? "Boller!" Tja.. Det spørs om ikke bakern i Øster Aker baker noe som rimer på baker og Aker.. Så det ble Kringle og julekaker.

For å avrunde temaet "Nære men akk så langt i fra" så stiller vi spørsmålet "Unni Lindell har skrevet kriminalromaner som har blitt tv-serier - alle med en kjent hovedperson. Hva heter han?"..

Karsten Isachsen kom det høyt, tydelig og kjapt...

Nære.... men akk så langt i fra.

22. januar 2009

Hvor har det blitt av alle gutta?

Dette diktet hadde jeg på veggen når jeg gikk på videregående en gang tidlig på 90-tallet. Tolk det som dere vil.

Lars Saabye Christensen: "Gutta"

snøen som falt ifjor

er ikke lenger hva den var

juletrærne når ikke til taket

og alle pakkene er bløte

det er tredje dag

og alle kakene er allerede tørre

jeg rydder i korker og papir

og jeg spør meg selv

for det er ingen andre å spørre:

når var det det slutta

når var det egentlig det slutta

hvor er det blitt av alle gutta

hvor er Pål som stod i gål

og redda på streken

hvor er Nils som drakk pils

med sugerør og hadde teken

hvor er Jonny som sang money

med hockeykølla som mikk

hvor er Joker som spilte poker

og alltid tok siste stikk

hvor er Tobben som fikk jobben

som sjokoladetrekk på Ringen

hvor er Kaj som sjekka Mai

og hoppa av i svingen

når var det egentlig at båndene ble kutta

hvor er det blitt av alle gutta

våren er akutt

og sommeren er en lengre lidelse

det er høl i bademadrassene

morellene er sure

vannet er for kaldt

og gatene for ensomme

det er ikke lenger gøy på landet

kleggen blir større og større

det er for mye sand på strendene

og filmene er gørre

snart er det første skoledag igjen

jeg har rydda i pennalet

og pakket ranselen

og jeg spør meg selv

for det er ingen andre å spørre:

hvor var det det butta

hvor var det egentlig det butta

hvor er det blitt av alle gutta

hvor er Jens som slo lens

og tryna i hekken

hvor er Max som fiska laks

i Gaustadbekken

hvor er Jo som hadde sko

med femtiøring og jernbeslag

hvor er Lathans som sovna sankthans

og våkna tredje juledag

hvor er Elling som tok telling

da han stupte fra tiern

hvor er Finn som drakk gin

og sneik seg inn på niern

når var det det slutta

når var det egentlig det slutta

hvor er det blitt av alle gutta

gutta sover nå

gutta sover nå

med lyset på

Fra Hvor er det blitt av alle gutta. Dikt i utvalg, 1991

19. januar 2009

En god grunn for å se på VM i Håndball

Man trenger ikke å være håndballinteressert for å se på kamper på TV2 om dagen. Robert Gunnar er god grunn nok.

14. januar 2009

Diana Ross vs Britney Spears

I går kom vi inn i diskusjonen "trofè- koner". "Eldgamle" menn som finner seg gullgravende koner som er 30+ år yngre...

Jeg jobber jo sammen med kun menn, så de prøver jo å hisse opp rødstrømpen i meg ved å komme med halv- diskriminerende uttalelser. Det er sjelden at jeg lar meg hause opp, og det er vel sjelden det kommer noen Ottar-uttalelser fra engelen lenger. Så var tilfellet i denne diskusjonen også.

Min mening er at det er helt greit at "eldgamle" menn finner seg trofè- koner, så lenge det er like sosialt akseptert at modne kvinner finner seg "toyboys". Hvis Ted Turner kan date Elizabeth Dewberry som er 25 år yngre, så kan Tina Turner gjøre det samme... Kanskje ikke med Elisabeth da.. men menn på hennes alder.

Gutta på jobben var skeptiske til dette konseptet.. Så da tok diskusjonen en artig vri.. Ville man ha datet Diana Ross enn Britney Spears? Tenk litt på det...

8. januar 2009

Hattrick

For tredje år på rad:

BARNEQUIZ!

Og det som er artig er at hvis man googler på navnet til en av vinnerne så kommer dette opp som treff #5 ! Bra å vise frem hvis man skal søke ny jobb eller fremstå som en oppegående figur :-)