7. august 2007

Mor

I gårsdagens dn hadde Professor Ulltveit-Moe en god kronikk om at morsrollen ikke kun handler om å være klar med kakao og boller når småbarna kommer hjem fra barnehagen. Dette er kanskje noe flere bør tenke litt på. Nå har jeg vært så heldig at jeg har fått både i pose og sekk. Min mor er et unikum som var hjemme til jeg var 10-11, kan sy, baker fortsatt nydelige boller og er familiens skarpeste i matte.

Men i dag, der over 50 % av de som søker høyere utdanning er jenter bør vi kanskje fornye morsrollen litt også. Foreldres ansvar stopper jo ikke når poden har klart å gå, stå og pusse tenner selv. Karen Helene Ulltveit-Moe skriver følgende;

Mange mener at kvinners yrkesaktivitet også har en klar nedside - i form av mindre tid til, og dermed dårligere omsorg for barn. Det blir færre mødre av typen i «Karlson på taket» som står klar med varme boller og kakao når Lillebror kommer hjem fra skolen.

Men vi glemmer lett en annen side av kvinners yrkesvalg. En yrkesaktiv mor kan gjerne noe som andre mødre ikke kan. Jeg var annerledes. Jeg var den eneste jenten i klassen som hadde høyt utdannet, yrkesaktiv mor (og forøvrig også den eneste med far som vasket hus). Hun gjorde en slett jobb når det gjaldt kakaokoking, og jeg hadde det styggeste gabardinskjørtet i kirkekoret, for de måtte syes av mødrene. Det var ikke fritt for at jeg innimellom gjerne skulle byttet henne ut med moren til Lillebror i «Karlson på taket».

Men når det gjaldt hjelp til matteleksen, korrekturlesning av engelskoppgaver, diskusjon av norsk stil og rettslæreoppgaver var hun til mye større hjelp enn de andre mødrene i klassen. Når det skulle gjøres universitets- og studievalg, hadde hun innsikt og bidrag å komme med som mine venninner i stor grad kunne se langt etter på egen hjemmebane. I dag ville jeg aldri ha byttet. En mor er ikke bare mor for små barn, og den moren som er best for små barn, er ikke nødvendigvis den som er mest ideell for tenåringsbarn.