29. juli 2009

Flinke jenter og kvinnelige forbilder

På min 30-års dag holdt min tidligere sjef, som jeg fortsatt bare kaller Sjefen, tale. Hun er en av dem som kom seg gjennom 70- og 80- tallet ved å brenne BHer, skrive "horekunde" på biler i strøket og feirer 8. mars den dag i dag. Hun er på mange måter et av mine kvinnelige forbilder.

Ja, for hva er et "kvinnelig forbilde". Jeg liker ikke "damer i dress". Kvinner som skal være flinkest ved å opptre og kle seg som en mann. Det beste jeg vet er flinke, kvinnelige og feminine damer som er forbilder ved å være seg sjøl. Ikke prøve å kopiere menns væremåte.

Tilbake til Sjefens tale. Hun sa noe som har brent seg inn i hjernen min, og som gjør meg veldig stolt når jeg tenker på det. Hun sa noe sånt som dette;

- Når jeg begynte å jobbe sammen med bursdagsbarnet i IBM, så var det første jeg sa til henne; "jeg har jobbet her siden før du ble født. Så her er det jeg som er sjefen". Men etterhvert så skjønte jeg at denne jenta hadde kontroll, var flink og viste og visste at hun var flink. Så jeg tenkte i mitt stille sinn; hvis dette er unge jenter av i dag - ja da er det håp for fremtiden.

Nå har jeg blitt noen år eldre og jeg er nesten alltid bevisst på å bruke og vise at jeg er kvinne (ihvertfall psykisk). Og det gleder meg å se at mange jenter er flinke og tar mer og mer plass i den sfæren som før var forbeholdt menn. Jenter er gode på ny type kommunikasjon og mye av den gamle "Nei.. gud så dum jeg er med dette data-greiene" er borte.

Det gleder meg å se kvinnelige bloggere som er forbilder for nye fjortisser.. og som gjør det på sin egen kvinnelige og personlige måte. En foregangskvinne er vampus som har blogget i en "evighet", fiffige historie skrives av Oh Tine og ikke minst veldige personlige historier blir delt av bloggere som VirrVarr.

Og da tenker jeg i mitt stille sinn; hvis dette er unge jenter av i dag - ja da er det håp for fremtiden.