2. november 2007

Livsstilssykdommer

Leste en artikkel i går om et treningssenter som hadde tilpasset trening for eldre og de med livsstilssykdommer. Og det fikk meg til å tenke; hva er egentlig livsstilssykdommer? Jeg spurte min kjære og han mente kanskje det var gonore- spinning eller klamydia- gym. Men noe sier meg at samlingsgrupper for de som har gonore og klamydia kanskje ikke er så populært..

Så jeg googla litt på ordet "livsstilssykdommer". Wikipedia hadde følgende å si: Livsstilssykdommer er en samlebetegnelse på sykdommer eller lidelser et menneske kan få som resultat av egen, selvvalgt livsstil. Wikipedia sier også at med livsstil menes måten et menneske ut fra egne valg forholder seg til eget levesett, gjennom kosthold, fysisk aktivitet, inaktivitet og forhold til nikotin, alkohol og rusmiddel.

Kan man da si at en alkoholiker har en livsstilssykdom?? En med lungekreft etter 20 års røyking, hva har hun/han?

Og etter som man utbroderer videre i denne tankebanen... Hvordan kommer dette til å se ut på treningssenteret? Her står kuppern og andre gamlingser klar til å spinne, og så kommer Bøler svingstang og stein i skoen gutteforening. Nei, det tror jeg ikke hadde blitt noe særlig.

Så moralen er; si det som det er; trening for alle, også de som er overvektig.