12. juni 2010

Rutebussen

For en stund siden fikk jeg en sms av en venninne;

"Tone ønsker seg en sånn nattergal- lokker. Av og til savner jeg rutebussen"..

Akk ja, den mye omtalte rutebussen. Gift deg før du er tredve. Få to - tre barn før du er trettifem. På 35 skal du ha rukket å flytte fra hybel til to-roms, til tre-roms, til rekkehus og før du fyller førr bør du nok ha funnet slutthuset.

For noen er rutebussen det beste i verden. De fant mannen i sitt liv på 25-års dagen og etter det har det gått slag i slag. Ære være dem for det. For noen av oss andre så hender det vi savner rutebussen av og til, men stort sett går vi forbi stoppestedet uten problemer.

Leste innlegget "den biologiske bomben" i kveld. Innlegget er i seg selv ikke så hårreisende. Det forteller bare om en ung kvinne som liker sitt eget liv. Hun ser ikke noe grunn til å hate seg selv fordi hun er single og akkurat nå ikke har lyst på barn. Det jeg synes er hårreisende er de 140 kommentarene hun får på innlegget. Flesteparten av kommentatorene tror de har funnet veien/bussen som passer for alle, og fordømmer de med en annen mening enn seg selv. Og her er ikke den ene siden bedre enn den andre.

Vi er så priviligerte i Norge at vi kan gjøre våre egne valg. Vi kan velge den vi skal leve sammen med eller om vi skal leve sammen med noen i det hele tatt. De fleste har også mulighet til å velge om de vil ha barn eller ei. Dette er valg som hver enkelt må ta alene eller i samarbeid med sin partner. For det finnes ingen fasit - det finnes ingen rutebuss som passer for alle. Det som er et lykkelig valg for noen, kan være drepen for andre.

Så vis storsinn for andres valg. Dine valg er ikke alltid de som er riktige for meg. Og mine valg er helt sikkert ikke riktige for andre.