30. november 2008

Julebordsesongen

Det var et markant skille torsdag for to uker siden. Da steg lydnivået i oslo sentrum, og man begynte julebordsesongen 2008. Man kan høre det på vei hjem fra jobben på torsdager og fredager. Det er lov å skralle høyt, synge lystige sanger i lag og hilse på ukjente tilfeldig forbipasserende folk med morsomheter. 

Hva er det som går av oss nordmenn når julen skal ringes inn? Plutselig er det lov til å ta´n helt ut og gjøre det man ellers holder seg for god til resten av året. Det er tradisjon å drikke seg kanakas og være ufyselig. Hvor kommer denne tradisjonen fra? Og hvorfor beholder vi den?

Fredag var jeg på Statholderens krostue. Forøvrig utrolig god mat og service. Men jeg er så utrolig glad for at jeg ikke er betjening på julebord. Makan til slibrige morsomheter, menn som skal lire av seg den ene morsomheten etter den andre, og konstant masing om mer akevitt og øl. Jeg tror ikke jeg hadde gjort meg som betjening da nei. 

Så nå høres jeg kanskje ut som en festbrems.. Høres prippen og finslig ut.. Men jeg tror jeg drøyer med restaurantbesøkene til Januar. Da er vel ting tilbake til normalen. Det er ikke lov til å rope på betjeningen etter øl og akevitt. Morsomhetene sitter lenger inne og lydnivået er betraktelig lavere.. Jeg gleder meg litt til 2009 kjenner jeg..