19. november 2008

Kulturforskjeller

På sesongens første julebord ble jeg sittende å diskutere verdensproblemer med noen kompiser av min kjære. Som ekte blåruss er de jo konservative og litt redde for "nye" ting. Denne gangen handlet diskusjonen om skolevesenet. Ingenting var jo som før. Man har ikke klasser, man har ikke klasseforstander og man har ikke Kristendom.

Ingen av disse tingene er noe jeg synes man trenger for å lykkes i livet, men vi var enige om at vi var uenige om denne Kristendommen. For jeg synes det er helt greit at vi i 2008 lærer like mye om Buddha, Allah og de andre profetene/gudene. I dagens samfunn er det mye viktigere at vi lærer oss litt om alle naboene våre enn at vi tviholder på 100% om Jesus og de. Det samme gjelder de andre trosretningene, de kan få litt Jesus, litt Allah og en god dose livssyn og etikk. Men der var vi altså enige om at vi var uenige.

- Jammen det er tradisjonen vår. Det er der vi kommer fra.

Ja, det er jo forsåvidt greit at Norge er bygd på kristne verdier og tradisjon. Men vi er jo ikke så veldig kristne egentlig. Våre verdier og tradisjoner kan jo like gjerne være bygd på en annen religion eller trosretning som mener at du ikke skal slå i hjel, lyve og stjele, og at man skal hedre sin mor og far. Som jo stort sett er alle.

Når man reiser rundt i den store verden, som for eksempel til Faroens rike der jeg har sola meg de siste ukene, så er det mye viktigere at jeg vet hvordan jeg skal respektere vertskapet enn å vite hvor jeg kommer fra. 90 % av egyptere er muslimer, hvordan kan jeg oppføre meg slik at de ikke er støtt av min oppførsel. Akkurat som vi forventer at beøskende til oss ikke støter oss når de kommer til Norge.

Jeg tror det er bra at Kristendommen fra 20 år tilbake har videreutviklet seg til KRL og nå til RLE... Religion, livssyn og etikk.