30. desember 2008

Økologisk mat

I morges hørte jeg på et gammelt morgenkåseri som Niels Chr Geelmuyden hadde 4 nov om økologisk mat og mineralinnholdet i matvarer. Først tenkte jeg på hvilke grupper Geelmuyden fikk betalt fra for å snakke så varmt om økologisk mat, men så ble jeg faktisk interessert i temaet.

For meg så har økolgisk mat vært en koselig idè som hippies i gule hus på landet driver med.. sammen med fair-trade, tøybleier og krig og fred og sånn. Når jeg har spurt disse "hippiene" om hva som er bra med økologiske produkter så har de fleste svarene vært vage og inneholdt "smaker bedre" og "er bedre for deg". Så har jeg slått meg til ro med at jeg som ikke kjenner forskjellen på en gulrot og en økologisk gulrot - jeg kan kjøpe den billigste gulroten - altså den uten økologisk foran.

Men tilbake til Geelmuyden. Han setter fingern på konsekvensene av å bruke kunstgjødsel istedenfor vanlig godt gammeldags jordbruk på den økologiske måten. Det viser seg nemlig at det nesten ikke finnes magnesium igjen i gulrøttene, brokkoli inneholder kun 1/4 del av opprinnelig mengde kalsium og epler har i gjennomsnitt mistet 80 % av sitt C-vitamininnhold de siste 10 årene. Hvorfor er det ingen av hippiene som har fortalt meg dette???

En av mine grunntanker når det gjelder mat er at hvis man spiser sunt, mye frukt og grønt og et fiskestykke i ny og ne, så får man i seg de mineraler og vitaminer som man trenger. Dette har fungerte i årtier og jeg trenger ikke små kapsler med omega 3, ester C, ginseng og hva ikke min kjære popper i seg om morgen.

Men så kommer altså Niels Chr og sier at for 10 år siden så fikk man i seg fem ganger så mange C-vitaminer i et eple. Jeg ser at noen av mine grunntanker må revurderes. Enten så må jeg hive meg på "pillekjøret" til min kjære, ellers ser jeg meg nødt til å bli en hippie gitt.

Peace and Love for the new year!