6. februar 2009

Phelps med pipa

I 1994 - for 15 år siden - reiste jeg som utvekslingsstudent til Amerika. Jeg var jo ung og lovende og hadde ikke vært utenfor Europa ennå. Jeg trodde da at Amerika var ganske likt mitt kjære hjemland Norge. Men jeg merket at det var mange forskjeller mellom de to kulturene.

I Norge var jeg vant til at man skulle blande seg inn i mengden og ikke stikke seg ut. I USA så er det om å være best i alt og ingenting. Ja, hvis du ikke prøver å være populær jente på High School da - da må man prøve å gjøre seg så dum som mulig.

En annen ting som var meget forskjellig var at i USA kan du gjerne kjøre bil fra du er 15-16, men drikke øl kan du ikke før du er 21 år. Dette gjør at man nesten er ferdigstudert før man kan ta seg et glass alkohol. Og da finner man alternativer. I USA er dette alternativet Marijuna. Hvordan dette kan være et bedre alternativ enn alkohol har jeg alltid vært litt usikker på, men det er nå slik det er..

Det kom derfor ikke som noe overraskelse for meg da Phelps ble avfotografert med pipa. Men reaksjonen til Kellogs befester dog at det er noen likheter mellom deler av Norge og USA.. Nemlig dobbeltmoralen. Det amerikanere synes er "helt greit" å røyke pipe sånn til vanlig.. Men gjør Phelps det samme, så blir det noe helt annet.