25. mai 2009

Alt skal gjennom norsk ungdomsskole

I uka som gikk var jeg en tur i Trondheim for å ta en eksamen. Tradisjon tro så fikk jeg med meg en liten whiskey-fest med ungdomsskolelærerne og venner. Som vanlig fikk vi slumpet innom temaet "Norsk skole", og det var da den gode bemerkningen kom; "Æ sei som a Trine, alt ska´ gjennom norsk ungdomsskole".

Det er utrolig godt sagt og en ganske stor utfordring for lærere. Gjennom norsk ungdomsskole skal man enten man vil eller ikke, enten man er motivert eller ikke og enten man er tre ganger smart som gjennomsnittet eller tre ganger så dum.

I valgåret 2009 så har det blitt inn å snakke om tilpasset læring. bardvegar blogger og Hadia Tajik skriver innlegg på db.no om Mentalt frafall. De blir også intervjuet i aftenposten.no om begavede barn.

Nytt av året på venstresiden er at man skal ta vare på de begavede barna også. Nå er det ikke bare "bokstav-barna og andre gærninger" som skal få tilpasset læring - det skal også glupingene.

Jeg vet ikke om jeg kan kalles begavet, men når jeg gikk på skolen så var jeg en litt bedagelig skapning, ikke ulikt i dag. Jeg gjorde det jeg måtte, og det var ikke så mange andre enn mor og far som stilte krav til min delaktighet. Jeg klarte meg godt eller meget godt, og synes det var helt greit egentlig. Sånn midt på treet.

Jeg skulle ønske at norsk skole var tilpasset meg da jeg gikk der på 80-90- tallet. Tenk alt det jeg kunne lært. Og ikke minst hva jeg kunne ha blitt...

Jeg er glad for at venstresiden har våknet opp og nå er litt skeptisk positiv til å behandle også de gode ulikt. Man kan faktisk dele etter nivå. Vi er ikke alle like..

Jeg er oppriktig stolt av mine lærer-venner som i dagens skole jobber for å få dette til. Jeg ser hvordan de tilpasser til "alt som skal gjennom norsk barne- og ungdomsskole". Og jeg tror noen trenger å være litt stolte over den jobben de gjøre, ikke minst de selv.